Photography Debra Hurford Brown © J.K. Rowling 2018

J.K. Rowling is de auteur van de zeven Harry Potter-boeken, die tussen 1997 en 2007 verschenen. Het idee voor Harry Potter kwam, zoals al vaak verteld is, bij haar op toen ze vertraging had tijdens een treinreis, en ze schreef het verhaal terwijl ze in Engeland, Portugal en ten slotte in Schotland woonde.

Van de avonturen van Harry, Ron en Hermione op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus zijn inmiddels meer dan 500 miljoen exemplaren verkocht. De boeken zijn in meer dan 80 talen vertaald en er zijn acht succesvolle films van gemaakt. Naast deze boekenreeks heeft ze drie kortere, bijbehorende boekjes geschreven voor goede doelen: Zwerkbal Door de Eeuwen Heen, Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden en De Vertelsels van Baker de Bard. Fabeldieren vormde later de inspiratie voor een nieuwe filmserie, ook geschreven door J.K. Rowling en met een rol voor magiezoöloog Newt Scamander. De laatste van die films, Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald, is uitgekomen in 2018.

Een verhaal over Harry als volwassene kreeg de vorm van een toneelstuk, Harry Potter en het Vervloekte Kind, dat J.K. Rowling samen met toneelschrijver Jack Thorne en regisseur John Tiffany schreef en dat met veel succes werd opgevoerd in theaters in Europa, Noord-Amerika en Australië.

Ze schrijft ook romans voor volwassenen en is – onder het pseudoniem Robert Galbraith – de auteur van de reeks misdaadromans over Cormoran Strike die voor televisie is bewerkt.

J.K. Rowling heeft veel prijzen en onderscheidingen ontvangen, waaronder de Order of the British Empire en de Companion of Honour; de Legion d’Honneur, de Hans Christian Andersenprijs, de Robert F Kennedy Ripple of Hope Award en een gouden Blue Peter-speld. Via haar liefdadigheidsfonds Volant ondersteunt ze een aantal goede doelen en ze is oprichter van Lumos, een organisatie die zich inzet voor een wereld zonder weeshuizen en inrichtingen en die gezinnen weer bij elkaar brengt.

Al van kinds af aan wilde ze schrijver worden, en het allerliefst zit ze alleen in een kamer van alles te verzinnen. Ze woont met haar gezin in Schotland.