FAQs

Jullie zijn natuurlijk nieuwsgierig, dus hier volgen de antwoorden op een paar veelgestelde vragen!

1. Waar en wanneer kan ik het verhaal lezen?
Het boek De Ickabog verschijnt in november 2020, in landen en talen overal ter wereld, ook in het Nederlands. In elk van die edities komen illustraties te staan van de winnaars van de tekenwedstrijd in dat (taal)gebied. De Nederlandse hoofdstukken komen vanaf dinsdag 11 augustus hier online en zijn te lezen tot vrijdag 2 oktober 2020.

2. Hoe kan ik het verhaal lezen?
Elke werkdag vanaf dinsdag 11 augustus 2020 verschijnen er nieuwe hoofdstukken op deze site. Je kunt alle Nederlandse hoofdstukken lezen tot vrijdag 2 oktober 2020.

3. Moet ik betalen om het verhaal te kunnen lezen?
Nee, alle Nederlandse hoofdstukken zijn gratis online te lezen tot vrijdag 2 oktober 2020.

4. Voor welke leeftijd is het verhaal geschikt?
Het verhaal is met name bedoeld voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar. Het komt het best tot zijn recht als voorleesverhaal, dus als je iemand hebt die het je kan voorlezen, des te beter!

5. Komen er ook plaatjes in het boek?
J.K. Rowling heeft aan jonge lezers tussen de 7 en 12 jaar gevraagd het verhaal voor haar te illustreren. Deze tekeningen kunnen worden ingezonden voor De Ickabog Tekenwedstrijd, die in Nederland wordt georganiseerd door Uitgeverij De Harmonie. De winnende inzendingen worden opgenomen in het boek.

6. Wat is De Ickabog Tekenwedstrijd?
Dat is de officiële wedstrijd die wordt georganiseerd door de uitgevers van J.K. Rowling, met als doel illustraties te vinden die in het boek De Ickabog zullen komen te staan.

7. Hoe kan ik meedoen aan De Ickabog Tekenwedstrijd?
Alle uitgeverijen die De Ickabog gaan publiceren organiseren hun eigen wedstrijd voor de kinderen in het eigen land of taalgebied. De winnende illustraties komen in hun editie van De Ickabog te staan. Meer details vind je hier .

Je kunt alleen inzendingen versturen via de Wedstrijdpagina; je kunt niet meedoen via social media, e-mail of andere sites. Voor meer informatie over hoe je mee kunt doen, kijk hier.

8. Wanneer begint De Ickabog Tekenwedstrijd?
De Nederlandse Ickabog Tekenwedstrijd loopt zo lang de hoofdstukken van het verhaal op deze site beschikbaar zijn om te lezen, dus van 11 augustus 2020 tot 2 oktober 2020 .

9. Kun je een prijs winnen?
Er is een prijs voor elke winnaar van De Ickabog Tekenwedstrijd, namelijk dat jouw illustratie wordt opgenomen in een boek dat duizenden mensen onder ogen zullen krijgen! Ook ontvangen de winnaars een schoolboekenpakket t.w.v. € 500 voor hun schoolbibliotheek.

10. Kan ik mijn illustratie per e-mail inzenden voor de wedstrijd? Wat is de uiterste inzenddatum?
Voor meer details over hoe je kunt deelnemen, klik hier.

11. Hoe oud moet ik zijn om mee te kunnen doen aan de wedstrijd?
De officiële wedstrijd is bedoeld voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar, omdat het boek gericht is op lezers van die leeftijdscategorie en J.K. Rowling haar boek door die lezers wilde laten illustreren.

12. Hoeveel inzendingen kan ik insturen voor de wedstrijd?
Je ouder of verzorger kan gedurende De Ickabog Tekenwedstrijd per kind van elk gezin één tekening insturen voor elk dagelijks opgegeven thema/hoofdstuk. Kijk voor meer details over de inzendingsvereisten voor jouw land op de wedstrijdpagina. Meer details daarover vind je hier.

13. Wie beoordeelt de inzendingen voor de wedstrijd?
Elke uitgeverij beoordeelt de inzendingen.

14. Waarom moet ik de uitgever toestemming geven om de ingezonden illustraties te gebruiken? Waarom moet ik de rechten over het werk van mijn kind ‘overdragen’ als hun illustratie wordt gekozen als een van de winnende inzendingen, en wat betekent dat?
De deelnemers aan de officiële wedstrijden wordt gevraagd om de organiserende uitgever toestemming te geven c.q. hun rechten over te dragen om het ingezonden werk op social media en in de galerie van De Ickabog-website te plaatsen en, indien het een winnende tekening is, dat werk te gebruiken in het uiteindelijke boek en in de promotie daaromheen. Dat is een spannend onderdeel van de prijs. De royalty’s die J.K. Rowling voor het boek ontvangt, worden gedoneerd ten behoeve van projecten en goede doelen om mensen te steunen die door het coronavirus getroffen zijn, dus het is voor een goed doel.

15. Hoe kan ik mijn tekeningen delen?
Jij – of, als je onder de 13 jaar bent, je ouder of verzorger – kan je tekeningen delen op Twitter en Instagram onder hashtag #DeIckabog. Door die hashtag te gebruiken geef je ons toestemming om jouw illustraties eventueel ook op onze socialmediakanalen en in de galerij van deze website te plaatsen.

Let op: iets posten op social media geldt niet als een inzending voor De Ickabog Tekenwedstrijd!

16. Als mijn tekening op social media wordt gedeeld, win ik dan een prijs?
Nee, je wint alleen een prijs als je winnaar bent van De Ickabog tekenwedstrijd. Wel willen we je tekeningen graag eventueel op onze socialmediakanalen laten zien, dus we vinden het heel leuk als je ze met ons deelt. Vergeet daarbij echter niet dat het uploaden van je tekening op social media niet geldt als deelname aan de wedstrijd. Als je nog geen 13 jaar bent, kun je je ouder of verzorger vragen om je tekening voor jou te delen op de social media.

17. Als mijn tekening op deze website komt, win ik dan een prijs?
Nee, de site is slechts een manier waarop wij sommige van jullie fantastische tekeningen onder de aandacht brengen. Elke uitgeverij die een tekenwedstrijd organiseert heeft een onafhankelijke jury die beslist welke winnaars met hun tekeningen in haar editie van het boek komen te staan.

18. Wanneer verschijnt er een boekversie van De Ickabog?
The Ickabog verschijnt in november 2020 als papieren boek, audioboek en e-boek bij de Engelse en Amerikaanse uitgevers. De Nederlandse vertaling De Ickabog zal ook in november in boekvorm verschijnen.

19. J.K. Rowling zegt dat ze haar royalty’s aan goede doelen zal doneren. Welke goede doelen zijn dat? Gaat een deel van de opbrengst naar de National Health Service?
J.K. Rowling brengt haar royalty’s onder in haar liefdadigheidsorganisatie The Volant Trust, om steun te bieden aan kwetsbare groepen die extra hard getroffen zijn door de Covid-19-pandemie, in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten.

J.K. Rowling doneert het nettobedrag van haar royalty’s aan The Volant Charitable Trust.

The Volant Charitable Trust is een geregistreerde liefdadigheidsorganisatie gevestigd in Schotland onder nummer SC030790.

20. Is dit een verhaal over Harry Potter of de Wizarding World? Komt er tovenarij in voor? Is het het eerste boek van een serie?
De Ickabog is geen Harry Potter-verhaal en het speelt zich ook niet af in de tovenaarswereld. Het is een op zichzelf staand verhaal van J.K. Rowling, een sprookje dat zich afspeelt in een fantasieland dat Steenrijk heet. Je kunt het verhaal op deze website lezen. Het is geen deel van een serie.

21. Wordt het boek in andere talen vertaald?
Ja, het boek wordt ook vertaald in onder andere Frans, Italiaans, Duits, Spaans, Braziliaans-Portugees, Russisch en Chinees.

22. Wordt het verhaal verfilmd? Komt er een toneelstuk?
Op dit moment zijn er geen plannen voor een verfilming of theaterbewerking van De Ickabog.